Ako ne verujete, pitajte muškarce


Ako ne verujete, pitajte muškarce

Mata Hari, plesačica i osuđena špijunka, bila je najslavnija fatalna žena u Prvom svetskom ratu. Fatalna žena je lik koji se često pojavljuje u književnosti i na filmu. Obično je to zavodnica koja koristi svoju moć kako bi zarobila junaka. Pojam se prvi put pojavio u francuskom jeziku, kao femmefatale, dok se pojam Vamp ustalio dvadesetih godina prošlog veka u Holivudu, a potiče od seksualnosti vampira.

Piše: Jelena Tinska

Iako su ispočetka prikazivane kao zle, seksualno nezasitne i podle, fatalne žene su se često javljale i kao antijunakinje, pa i pokajnice. Danas je taj arhetip dobio osobine žene koja se stalno koleba između dobra i zla, ali u oba slučaja postupa bezobzirno. Zlo je uvek prisutno – bilo u samoj fatalnoj ženi, bilo u ljubavniku ili nekoj drugoj povezanoj osobi, a javlja se kad se tradicionalna uloga žene kao pokorne ljubavnice sukobi s drugim ciljevima.
Moglo bi se reći da je fatalna žena tragičan lik zato što razlozi njenih postupaka ostaju skriveni svima, pa i njoj. Njena je ličnost tajna za muškarce, zbog čega ih privlači, ali i za nju samu.
 Obeležja fatalne žene su: nesuglasje pojave i naravi, preerotizovana ženska atraktivnost, inteligencija i emotivna hladnoća, manipulativne sposobnosti, težnja ka moći, samoodređena seksualnost i destruktivna prekoračenja norma i zakona.
Apsolutno šokirana listom fatalnih žena u našoj Srbiji, moraću na početku ovog teksta nešto da objasnim. Kao i u mnogim kategorijama tako je i u ovoj preovladalo neznanje i neukus. Od svih 50 navedenih „fatalki“ samo su tri kandidatkinje prave.Vesna Radusinović, Olivera Katarina i Danica Drašković.
Fatalna je bila Greta Garbo, Marlena Ditrih. Fatalna žena je nedodirljiva, harizmatična, za njom svi uzdišu, i ne postoji niko ko pred njom ostaje ravnodušan. Ali ne zbog njene prostote, ne zbog njene političke funkcije, ne zbog muža za koga je udata, ne zbog uspeha u karijeri. Ne zbog  uspeha do koga je došla zbog prevara, manipulacija. Ne zato što pripada nekome od koga svi cvikaju. Ne zato što je izuzetno i unikatno ružna. Ne zato što je mlada. Ne zato što je bogata udavača. Čak ne ni zato što je samo lepa.
Fatalna žena ne mora biti uspešna u poslu, ali svakako fatalna žena ne može biti neka slina sa dve leve noge i glasom koji iritira. Ne može biti fatalna samo zato što je bila udata za fatalnog muškarca. Ne može biti fatalna ako nema „taj pogled i taj glas“, ne ako nema karakter u telu. Ne ako ne hoda kao boginja. Ne ako dobro pravi sarme. Ne ako je njena moć u novcu. Ne ako je debela i ružna i ako hoda kao slon. Ne ako se udala za milionera. Ne ako je hermafrodit. Ne ako je frik. Ne ako je samo i isključivo egzibicionista. Ne ako nosi dna od pivske flaše umesto naočara. Ne ako ne pušta miris. Miris žene.
Sve naše „fatalke“ su dakle na listi 50 najuspešnijih samo zato što su ovde ili preko veze, ili zato što im se neko šlihta, ili zato što se neko ne usuđuje da ih ne spomene. Između ostalih sa piplmetra, na spisku 50, sve samo ne, fatalnih žena su: Ružica Đinđić, Milica Mitrović, Tanja Tadić, Lepa Brena, Marija Šerifović, Sandra Nikolić,  i još mnoge. Osim naravno one tri, Vesna Radusinović, Olivera Katarina i Danica Drašković, koje su mnogima pomerile guzicu. Ali ne zato što su bile nečije. Ne… ne… svi su služili upravo njima.Vesna Radusinović, Danica Drašković i Olivera Katarina su upravo sinonim za Fam Fatal. Znalci, prosudite sami.. Nedostaje samo jedna JA – Jelena Tinska. Ako ne verujete, pitajte muškarce, ali one sa mudima, a ne sa  piplmetrom.Salim se..malo.Ali samo malo:)
Fatalna žena ne j…  živu silu.. Ne prašta neverstva drugima, njena se podrazumevajum jer kad ih ucini  ONA ODLAZI.Hrabro.. I nisu tajna. Javna su. A u većini zato što ovaj naš jadni narod koji glasa spada u grupu onih sa piplemetrom, onih što ne znaju većinom ni dupe da obrišu, a kamoli nešto o tom pojmu Fam Fatal.
To su isti oni koji već nekoliko godina misle da se kaže „GARNIER“ sa R na kraju jer su tako snimljene reklame i nikome nije palo na pamet da proveri da se u francuskom jeziku ne čita R ako je napisano na kraju reči. Dakle kaže se GARNIE.
Pa dakle odoh ja da operem kosu sa GARNIJEROM, pa ću da sednem  na REKAMIJER sa mojom drugaricom koja je bila KRUPIJER i popiću sa njom jedan KURVOAZJER.

ONE SU ZAISTA BILE I OSTALE FATALNE

Advertisements

~ od Jelena Tinska na novembar 22, 2011.

 
%d bloggers like this: