Podvizi Udruzenja SPANS i Zorice Damjanovic iz Azila Bella u Novom Sadu


Krajem novembra,  dok sam bila Predsednica Radne Grupe  za izgradnju no kill azila u Novom Sadu, u sastavu Jelena Tinska, Aleksandar Basic, sef kabineta Igora Pavlicica, kuma Predsednika Bojana Pajtica, Lidija Jaramaz zaposlena pravnica u izvrsnom Vecu, advokat Predrag Bogovac koji mi se jednog dana samoinicijativno javio sa zeljom da besplatno pomaze za sva pitanja u vezi sa lutalicama i Mirjana Laban koja je uradila Idejno resenje za Azil, u casu u kome je doneta odluka da se na prolece, koje je uveliko pocelo, dok ovo pisem,  pocne  sa izgradnjom u industrijskoj  zoni sever 4 u kojoj je pre mnogo godina odredjeno zamljiste za tu svrhu Urbanistickim planom Grada Novog Sadam sto je Grad krio sve dok ja to nisam otkrila, u svojoj privatnoj borbi.U pilogu dokaz iz Sluzbenog Glasnika

1641-tekst-Sl-25

Uzgred Fond za Kapitalna Ulaganja APV je dok sam bila Koordinator Programa za izgradnju doticnog Azila odvojio davne 2008-me novac za projekat..U prilogu dokaz:

Ispostavilo se da zemljiste pripada Republici.Kako sam ja u prethodnom periodu, posto moja borba  za prava i dobrobit zivotinja datira jos od davne 1999te u Beogradu, jedno vreme bila clan Radne Grupe pri Republickoj Upravi za Veterinu…a moje poznanstvo za tadasnjim ministrim Sasom Draginom datira jos iz perioda kad je bio Ministar za zastitu zivotne sredine, i pokusao je da zatvori na moju molbu,snteraj na djubristu grada koji je Maja Gojkovic svecano otvorila i iz miloste ga nazvala Azil…i to bez gradjevinske dovole, jer joj se kao Gradonacelnici to bas moglo…i to bas u casu u kome je ukinut Pravilnik 20/94 iz vremena Slobodana Milosevica koji je dovoljavao ubijanje napustenih  pasa i macaka.
Elem Ministar za zivotnu sredinu „NIJE USPEO DA ZATVORI OBJEKAT PROTIV ZAKONA IZGRADJEN NA DJUBRISTU“. Jaca od njega bila dakle „nasa Maja“ koja je radila sta je htela..i ostala nekaznjena.
No, kad je Sasa Dragin ponovo postao Ministar, ovog puta za poljoprtivredu..dao mi je obecanje da ce zemljiste Urbanistickim planom odredjeno za Azil za Male zivotinje u Zoni Sever 4. prebaciti na Grad..sto je i ucinio.
Tada sam dobila pismo od clana nase Radne Grupe advokata Bogovca:
—– Original Message —–

From: p.bogovac
Sent: Wednesday, September 15, 2010 12:38
Subject: centar

 Postovana Jelena,

Grad Novi Sad putem Gradskog javnog pravobranilaštva uputio je predlog gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove da se za parcelu u površini od 1ha u predgrađu Novog Sada promeni namena tj. da se privede urbanističkoj nameni – izgradnji centra za male životinje. Gradska uprava je taj predlog prihvatila i o tome donela odluku još 23.12.2009. godine, ali se po inerciji Republičko javno pravobranilaštvo,odeljenje u Novom Sadu žalilo na tu odluku s obzirom da smatraju da je time oštrćen korisnik tog zemljišta-Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede. Žalba je upućena mMnistarstvu Finansija Republike Srbije-Sektoru za imovinsko pravne poslove, koji u zakonom predviđenom roku nisu rešili po toj neosnovanoj žalbi, tj. nisu rešili do danas, pa praktično predmet stoji.

 U međuvremenu je došlo do pomaka pa se rešenje problema može sprovesti  na drugi način, i to tako što je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede upućen dopis  direkciji za imovinu Republike Srbije zahtev za prestanak prava korišćenja predmetnog zemljišta, a u korisz Grada Novog Sada, s tim da grad plati promenu namene zemljišta u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

 Od odgovornih ljudi u gradu postoji obećanje da će se ta obaveza ispuniti i promena namene platiti, a kako bi se dalje nastavio rad na izgradnji azila koji je hitan i neophodan.

S’postovanjem

Advokat P.Bogovac

U istoj Radnoj Grupi krajem novembra smo doneli neopozivu odluku DA CE SE SINTERAJ ZATVORITI i da ce se vec decembru prionuti na betoniranje Azila Bella Zorice Damjanovic, sa kojoj smo imali radni sastanak, u sastavu osim Zorice i mene, Advokat Predrag Bogovac, Pravnica Lidija Jaramaz..Projektant Mirjana Laban ..na kome smo odlucili sta i kako ce se i po kom redosledu raditi;  pravljenje novih kucica, popravljanje starih, betoniranje, prosirivanje Azila, da bi se uhvaceni psi i macke privremeno smestali u Bellu..dok Azil ne bude gotov i da ce Zorica Damjanovic, dobiti besplatnu radnu snagu i hranu,  od Grada.

Nakon tog krucijalnog dogovora, Grad mi se VISE NIKADA NIJE JAVIO.

U medjuvremenu ubijanje se nastavilo…mene je kontaktiralo Udruzenje za zastitu zivotinja SPANSm sa izvestajem da je u sinteraju 29 pasa u kavezima u sopstvenom izmetu.

Gospodja Slavica Mazak Beslic predsednik EPAR-OIPA SRBIJA/Alijansa za zastitu prirode,prava zivotinja i prava ljudi[
 i ja smo sa SPANS-on ucestvovale u  akciji spasavanja 29 pasa u prvom segmentu i desetak u drugom segmentu.

O tome postoji evidencija i  VIDEO Zapis

http://youtu.be/vRdDcoUonkE

AKCIJA SPASAVANJA 19 PASA NA DEPONIJI…
by Lana Djordjevic Sreda, 23 February 2011 u 19:28
„Bile smo na deponiji…usli smo kolima do samih vrata i tu nije bilo problema,medjutim vrata „prihvatilista „kako ga oni nazivaju su ovaj put bila zatvorena…cula se samo vriska i cika pasa.

Zena koja nas je i juce docekala je bila tu,kao i neki covek koji je sve vreme cutke slusao nas razgovor i samo jedan komentar izustio:eee kad bi tako brinuli o ljudima.

Na nas zahtev da smo dosli po jos 5 zivotinja dobili smo odgovor da se javimo ujutru jer moramo doci sa udomiteljima kako bi se izvrsilo cipovanje i vakcinisanje svakog psa.i da cemo morati to da platimo. Ja sam pitala koliko je otprilike A ona je rekla :“pa bogami nije malo,oko 2500dinara“ znaci za 5 zivotinja 12500dinara.?????????

Mi smo rekli da su nam udomitelji van Novog Sada i da li mozemo pse preuzeti sa kopijom njihove licne katre – receno nam je naravno da ne.

Potom je usledila kratka prica kako eto oni jadni to nece da rade i nisu radili poslednja 3 meseca,ali posto niko nece drugi onda moraju oni…

Kad je cula da cemo i macku uzeti rekla je „jao pa sta ce vam ona to je sugava macka“!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Potom smo trazili da vidimo pse i da fotografisemo. EEE tu je tek usledila prica da mi uopste ne smemo biti tu,niti imamo pravo da budemo tu niti da ista fotografisemo.trazila sam joj pisani akt gde to pise da je takva odluka cistoce ili grada i naravno tako nesto ne postoji…a da su nam juce dva steneta POKLONILI.

Rekli smo da ako psi budu ubijeni u petak da cemo napraviti haos i napustili tu turobnu prostoriju…inace oni piju kafu i jedu cips na stolu gde se psi eutanaziraju …monstruozno!!!!

Zvali smo Jelenu Tinsku koja je odreagovala naravno burno i odmah je zvala cistocu…tada je zena pricu okrenula kako ona nije rekla da je 2500 dinara otkupnina za psa i da ih drze mesec dana sto znaci da nece biti ubijeni u petak!!!!!!! Neverovatno…“

24 Februar

Rano jutro dr.Slavica Mazak Beslic je napisala pismo Novakovicu i trazila profakturu da bi Epar preuzeo sve pse i platio iz svog dzepa..ali Novakovic je rekao da to nije tacno i izdali su nam dokument o preuzimanju pasa sutradan izmedju 7h i 11h.Tako da je ovo ujedno i obavestenje gradjanima za ubuduce.NE TREBA PLACATI PREUZIMANJE
25 FEBRUAR
u sinteraju 25 februar
Ovo je sve bio jedan Sizifov posao..Mnogo utrosene energije…novca za telefone taxi..gorivo..Ja sam od pola sedam bila na telefonu i koordinirala sam izmedju Novakovica..sinteraja..njihovog veterinara ubice…dr Beslic i ostalih.Milica iz marketinga je bila veoma ljubazna i pomogla jeda se akcija sprovede.
Lana i ostali su se namucili…..jos se i auto bio pokvario i stigao je kombi.
Tri psa su otisla u Budisavu kod Zorice..jedan je pobegao..cetri kod Monike..i ona ih je odmah stavila u karantin..dva u novosadski humanitarni centar..4 stenca kod neke zene koja ce da ih pusti na ulicu za dva dana… 3 kod Lane…i terijer i staford u Suboticu kod dr Beslic.
U knjizicama je veterinar Nikola napisao da im je dao drontal..sto je jos jedna od lazi..jer stenci kake gliste od deset centimetara.I veterinar Etjen je rekao da misli da imaju parlo virus..jer se jedan ukakio u transporter i tako je smrdelo.
Lana i ekipa kazu da je tamo leglo bolestina..Da je sve israno i ispisano..i da toliko smrdi da im se svima povracalo.
Dok su dakle bili tamo…stigao je poziv..od nekog gradjanina da je copor pasa na Novom Naselju i oni su primili poziv..i otisli..da u to leglo bolesti dovedu sledece zrtve…
Mi smo spasli 19 Bozjih bica.

To je izvestaj…dakle KATASTROFA

Lana Djordjevic, MARIJA LALIN,STANA SCEPANOVIC,DRAGAN ,ALBERT,MARINAi MIRKA
dr Slavica Mazak Beslic i Jelena Tinska

TUZNA ISTINA JE DA JE DOBAR DEO PASA UGINUO OD PARVO VIRUSA I STENECAKA, UPRKOS,  SKUPOM LECENJU KOJE JE PLATIO SPANS.

Nesto malo posle ovog dogadjaja, pojavila se vest o tome DA JE JELENA BALASEVIC PROMOVISANA U SAVETNICU PREDSEDNIKA BOJANA PAJTICA ZA PiTANJA NAPUSTENIH PASA I MACAKA???

U saradnji sa Gordanom Pusicm i  Lidijom Tadic iz Grada  i Udruzenjem Vojvodina..iznenada je sinteraj  je promovisan u PETFRIENDLI objekat idobio je novo ruho:jos odvratnih kaveza.I novu ideju..CNR SRATEGIJA .

Uhvati sterilisi pusti,sa idejom da ce ubijati „samo“ skotne kujice i stence i agresivne pse.

Moka trenutna tuzna opaska je ;„koji pas hvatan zicama  mrcina koje nisu za to skolovane, a nazivaju se sinteri, nece pokazati agresiju u susretu sa smrcu?“

DOTICNA EKIPA PRIPADNIKA VETERINARSKO SINTERSKO GRADSKE MAFIJE LAZE DA NEMA OSNOVA ZA IZGRADNJU AZILA, VEC I DALJE ZAMAZUJE OCI GRADJANIMA DA BI NASTAVILA SA PRANJEM PARA PREKO LESEVA.

Posledni poduhvat Udruzenja SPANS ponukao me je da napisem ovaj tekst koji je samo deo moje knjige koju pisem i koja ce uskoro razotkriti sve lazi Grada Novog Sada..sa dokumentima, tuzbama i izvestajimam koji ce dokazati sve tvrdnje.

UDRUZENJU ZA ZASTITU ZIVOTINJA NOVI SAD (SPANS) JE JAVLJENO DA NEMACKI OVCAR LEZI 4 DANA POVREDJEN PORED PUTA.
BILI SMO NA LICU MESTA ZA SAT VREMENA I POKUSALI PSA DA UBACIMO U AUTO,MEDJUTIM ON SE NIJE DAO ZBOG BOLOVA KOJE JE TRPEO…PAS NE USTAJE NE MOZE DA STANE NA ZADNJE NOGE.VETERINAR JE DOSAO I USPEO DA MU UBRIZGA SEDATIVE,ANTIBIOTIKE I ANALGETIKE I POTOM SMO GA PREVEZLI KOD ZORKE U AZIL.
VELIKO HVALA ZORICI STO GA JE PRIMILA PORED 350 PASA.
VULE LEPO JEDE,I VODICE GA VETU CIM MALO OJACA.NADAMO SE DA NIJE POLOMLJENA KICMA…
ZORICI DAMJANOVIC GRAD NIJE POMOGAO…SINTERAJ NA DJUBRISTU NIJE SRUSEN, VEC IMAMO DOKUMENT U KOME IH JE URBANISTICKI INDPEKTORAT ODBIO SA ZAHTEVOM DA MU PRODUZE UPOTREBNU DOVOLU…
UBIJANJE SE NASTAVLJA..S
PANS RADI POSAO GRADA I TREBALO BI DA BUDE DOTIRAN, KAO I „AZIL „BELLA“

PRILAZEM DOKAZ IZ INSPEKTORATA: 

 


 Advertisements

~ od Jelena Tinska na maj 15, 2011.

 
%d bloggers like this: