Samjuel Beket (Samuel Beckett) KRAJ PARTIJE (Endgame)


KRAJ PARTIJE – S.Beket

Samjuel Beket (Samuel Beckett)
KRAJ PARTIJE (Endgame)

Režija: PETAR BOŽOVIĆ

Prevod sa engleskog: Aleksandar Saša Petrović

Scenograf: MARIJA JEVTIĆ
Kostimograf: DRAGICA LAUŠEVIĆ
Kompozitor: MARKO GRUBIĆ
Asistent režije: VLADAN ĐURKOVIĆ

Igraju:
Ham: PETAR BOŽOVIĆ
Klov: BORIS KOMNENIĆ
Neg: VLASTIMIR VELISAVLJEVIĆ
Nela: RENATA ULMANSKI

Beketov komad KRAJ PARTIJE oslikava čoveka, koji u trenutku smrti, posmatra vezu između duhovne i fizičke strane svog bića. Glavni likovi provode vreme u podrumu, ponižavajući jedni druge, sukobljavajući se sa sopstvenim strahovima i iluzijama o mogućim promenama. Dok napolju vlada opšte mrtvilo i ništa se ne događa, oni osećaju neizbežnost svog kraja. Iako ne znaju šta ih očekuje, oni znaju da je igra završena. Jedinu utehu daje im saznanje da “ništa nije smešnije od nesreće”!
KRAJ PARTIJE je komad u kome su krajnje stvari života i smrti dovedene do najvećeg znaka pitanja. “Plače. Znači da je živ.”
KRAJ PARTIJE je zajedno sa dramom ČEKAJUĆI GODOA, remek-delo teatra apsurda.
Beket je najizvođeniji dramski pisac našeg doba, koji je govoreći u ime naše usamljenosti i uznemirenosti, vizionarski svedočio o modernim vremenima.

„Naslov Beketovog komada „Kraj partije” podseća na sve krajnje situacije koje nas okružuju. Ako se nekada i mislilo da nesreća ima mnogo, ovaj svet je pokazao da ih više nema. Bar ne novih, jer su sve poznate. Ostale su još dve-tri krajnje koje će biti i kraj sveta. Samim tim i kraj svih partija i kraj svih krajeva. Nekada je Beket smatran piscem apsurda: Danas je, skoro, realistički pisac, tvrdi Božović i ujedno odgovara na pitanje zašto je odlučio da se ovoga puta predstavi publici baš sa Beketovim komadom „Kraj partije”.

– Pratio sam život predstave „Čekajući Godoa” koja je jako važna za naše pozorište. Od samom početka, od nemogućnosti izvođenja, njene skoro antidržavne i antipartijske obojenosti i straha od nje. Prisustvovao sam obnavljanju te predstave posle izvesnog vremena i bio svedok da su se mladi ljudi najviše smejali apsurdu tih situacija. Nadam se da će i u „Kraju partije” biti dosta smeha, jer čovek da bi preživeo sve nesreće koje je bacio iza sebe može da se brani jedino zdravom metodom, a to je smeh! To je ujedno prilika za intimnu ispovest o svemu – kaže Božović i dodaje:

– „Kraj partije” je ujedno i kraj vere u reč. Danas je reč izgubila svaki smisao i nema nikakvu odgovornost.“

~ od Jelena Tinska na 11 decembra, 2010.

 
%d bloggers like this: